Zakaj iti na soteskanje?

4 JUL 2021


Avantura za pogumne in skokov v vodo željneSoteskanje oziroma angleško canyoning je vodna športna aktivnost, primerna za ljubitelje adrenalina. Kot že ime samo pove, se odvija v kanjonih oziroma soteskah gorskih rek. Sestavljeno je iz plavanja, drsenja, skakanja v tolmune, občasno tudi plezanja po slapovih in spuščanja po jekleni vrvi (zipline). Potrebna oprema so neopremska obleka in čevlji, čelada in plezalne vrvi.

soteskanje

V Sloveniji so tri destinacije, ki ponujajo soteskanje: dolina Soče (potoki Sušec, Kozjak, Fratarica, Predelica, Pršjak), Bled in Bovec (soteski Jerečica in Grmečica) ter Zgornja Savinjska dolina (kanjon slapa Cuc, kanjon Globošak). Vsaka od teh destinacij omogoča edinstveno izkušnjo, razlikujejo se v težavnosti in s tem tudi v ceni vodenja. Za soteskanje namreč potrebuješ izkušenega vodnika, ki bo imel pravo opremo zate in ti bo dal ustrezna navodila.

Mi smo se odpravili v dolino Soče, in sicer na potok Fratarica z agencijo Canyoning Slovenia. Redna cena je 75 EUR, če bi šli v večji skupini, se lahko dogovorite tudi za popust. Vodič Matej je bil super, ima veliko znanja, tako da si se ob njem počutil res varnega. Hkrati pa je poskrbel za obilo zabave, tako da nobenemu ni bilo dolgčas. Izlet naj bi trajal 4 do 5 ur, mi pa smo potrebovali dobre 3 ure. Od tega smo v soteski preživeli dobre dve uri. Smo pa imeli res hud tempo, ker smo bili skupina mladih in športno aktivnih posameznikov.

soteskanje

Kako to poteka?
Najprej se moraš obleči v neopremsko opremo in čevlje, ki so nam jih priskrbeli v agenciji. Tura se začne s 30-minutnim vzponom do vstopne točke, ki je poskrbel, da smo bili dobro ogreti. Nato pa se je začela avantura. Začeli smo z drsenjem po kanjonih, kmalu pa začeli skakati v tolmune. Soteskanje res ni za tiste bolj zmrzljive sorte, saj si popolnoma premočen. Neopren te sicer greje, ampak zebe te vseeno. Sploh, ko si pri skokih v tolmune zmočiš glavo. Poseben adrenalin nas je prevzel, ko nas je vodnik spustil po slapu Parabola, ki je visok kar 48m, seveda močno varovani.

soteskanje

Hoja po ozki rečni strugi, kjer sonce le redko posije, ti da občutek raziskovanja novega sveta. Sledijo številni skoki v globoke tolmune, ki so idealni predvsem za vse, ki obožujete skakati v vodo. Proti koncu pa pride še krajši zipline, ki poskrbi, da se ti utrip pospeši še malo bolj. Na koncu ture si prijetno utrujen, vesel, da se boš znebil neoprenske opreme in smuknil v topla oblačila.

soteskanje

Plus soteskanja: čudovita narava, nora izkušnja, raj za ljubitelje skokov v vodo in adrenalina
Minus soteskanja: dlje časa si premočen in premražen, možni so manjše odrgnine, odsvetujem tistim, ki se bojite višine in ne marate skokov v vodo.

Adrenalinski navdušenci tega enostavno ne smete zamuditi, saj je izkušnja nepozabna. Če imaš Gopro, ga kar vzemi s seboj, saj imaš za pofotkati veliko nepozabnih trenutkov, druge fotoaparate pa kar pusti doma in prepusti vodiču, da dokumentira lepe trenutke, kot je v našem primeru poskrbel za te čudovite fotke.« NAZAJ
0
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Strinjam se Onemogoči piškotke
Untitled Document