5 ''MUST-HAVE'' PRIPOMOČKOV ZA JOGO DOMA

3 JUN 2021


Jogiraš doma? Praksa joge doma ima lahko v primerjavi z jogo v studiu kar nekaj minusov, a hkrati kar nekaj plusov.

Največji minus je zagotovo ta, da ob sebi nimamo učitelja, ki nas lahko poravna in popravi v položajih. Domače okolje lahko predstavlja večji izziv za izvedbo joge zaradi motilcev, kot so npr. prostor, družinski člani,… Doma tudi nimamo drugih udeležencev, s katerimi ustvarjamo občutek povezanosti.

Kaj pa plusi prakse joge doma? Izvajamo jo lahko kadarkoli in kjerkoli. Dolžino in zahtevnost prakse joge prilagodimo glede na razpoložljiv čas in trenutno počutje. Med številnimi viri z jogijsko vsebino (splet, knjige,…), lahko izbiramo med različnimi stili joge, različnimi učitelji, glasbeno podlago,… in pripomočki, ki jih določena praksa zahteva.

Ne glede na to, ali z jogo šele pričenjaš ali se že dlje časa 'uriš', ali jo izvajaš v studiu ali doma, so osnovni pripomočki nujni za kvalitetno in varno izvedbo prakse joge.

Svetujemo, da tvoja oprema vsebuje:

1. JOGA BLAZINA/PODLOGA

Joga blazine so izdelane iz različnih materialov; večinoma so iz TPE materiala, kavčuka (gume), plute ali kombinacije materialov (npr. kavčuk in mikrofibra). Vsaka ima svoje specifike in namen. Tu so še različne debeline, dimenzije, kvalitete, cenovni razredi. Pomembno je, da izberete sebi ustrezno in uporabno joga podlogo, saj bo ta vaša redna sopotnica na praksi joge.

Nekaj smernic, ki ti pomagajo izbrati pravo joga podlogo:
- Joga blazine iz kavčuka: nudijo izvrsten oprijem, so izdelane iz naravne surovine (kavčuka – naravne gume), 'občutljivejše' so na zunanje vplive – sonce, vročina, saj je kavčuk naravni material in lahko izgubi na elastičnosti.
Primerna za vse stile joge, priljubljena za dinamične stile joge, za tiste s povečanim potenjem (brez zdrsavanja po blazini). Vonj po gumi se sčasoma izgubi.
- Joga blazine iz TPE (thermoplastic elastomer) materiala: nudijo kvaliteten oprijem, če so izdelane iz vrhunskega materiala, brez škodljivih sestavin. Vzdrževanje je enostavno, običajno je konstrukcija blazine "zaprtocelična", kar pomeni da ne vpija znoja ali drugih tekočin in tako ne smrdi in je antibakterijska. Primerna za vse stile joge, tudi dinamične, kjer potrebujete dober oprijem.
- Joga blazine iz mikrofibre in plute: primerne za vadbe, kjer se več znojimo ali za umirjene stile joge, kjer se ne zadržujemo dolgo. Suha tkanina mikrofibre ali plute ne nudi dobrega oprijema, medtem ko vlažna nudi odličen oprijem in vpija odvečni znoj. Odlična za vadbo vroče joge (hot joge) ali vadbo v okoljih z vlažnim podnebjem. V nasprotnem primeru blazino le narahlo popršite s pršilko za vodo.

Standardne dimenzije joga blazin so 60-63 cm (širina) x 175-180 cm (dolžina), debeline pa 1.5mm, 4 mm, 5 ali 6 mm. Pri debelini se odločimo za srednjo debelino, če prakticiramo jogo redno doma ali v studiu, tanjše različice so primerne za potovanja ali kot dodatna plast čez studijsko blazino, debelejše pa bodo nudile dodatno podporo osebam, ki imajo občutljivejše sklepe ali pa želijo več udobja.

joga blazina

2. KVADER

Osnovni pripomoček za pomoč pri postavitvi v asane, za podporo v asanah in varnejšo izvedbo asan. Služi kot podaljšek rok in nog, kjer želimo globlje v položaj in ga izvesti pravilno. Običajno so iz plute ali EVA pene. Uporabljajo se pri vseh stilih joge, lahko tudi v kombinaciji z bolsterjem, odejo,…

kvader za jogo

3. TRAK ZA JOGO

Trak za jogo bo služil kot podaljšek rok pri asanah in poskrbel za podporo pri zahtevnejših asanah. Trakovi so trpežni, niso elastični, izdelani so iz poliestra ali bombaža, dolgi cca 2 – 2.5m in širine 3cm – 5 cm, debeline cca 2mm. Kvadratna kovinska zaponka drži trak na mestu v najzahtevnejših položajih, hkrati pa jo lahko hitro razbremenite.

joga trak

4. ODEJA

Najbolj blagodejna asana, s katero običajno zaključimo uro joge je zagotovo savasana – asana mrtveca, kjer celotno telo sprostimo na joga blazini. Zaključna asana sprosti telo in um, aplicira učinke prejšnjih asan in obrne pozornost navznoter. V času mirovanja se telo ohlaja, zato poskrbimo za toploto in udobje z odejo in dodatnimi oblačili. Odeja naj bo dovolj velika, da pokrije celotno telo. Zloženo lahko uporabimo tudi kot podporo v položajih (npr. sedeči položaj).

odeja

5. ČISTILO ZA JOGA BLAZINO
in pripomočke

Vsaka vadba na blazini pusti za seboj nekaj nečistoče – znoj, delci kože, kreme,…Da bi ohranili čistost in obstojnost joga blazine in pripomočkov, poskrbimo za redno in pravilno čiščenje. Režim čiščenja je odvisen od stila joge in stopnje intenzivnosti (npr. hot joga – več znojenja), materiala blazine (kavčuk, pluta, umetnimi materiali) in frekvence čiščenja. Za enostavno čiščenje po vadbi so na voljo npr. ekološka čistila na osnovi eteričnih olj, kisa. Za občasno globinsko čiščenje se priporoča 'kopel' za joga blazino z intenzivnejšim, a neagresivnim čistilom. Po vsaki uporabi in čiščenju moramo joga blazino osušiti (zbrišemo s krpo, pustimo razgrnjeno), vendar ne izpostavljamo močnim virom toplote (sonce, grelne naprave). Z ekološkimi čistili lahko tudi osvežimo kvadre. Trakove za jogo in odejo lahko operemo pri nizki temperaturi v pralnem stroju.
Za čiščenje ne uporabljamo razkužil za roke ali površine!

Napisala Maja Godejša, Jogaline.

Podrobneje o joga blazinah, pripomočkih in vsem, kar je povezano z jogo najdete na spletni strani www.jogaline.si. JogaLine je prva joga trgovina v Sloveniji s široko ponudbo svetovnih blagovnih znamk – Manduka, Lotuscrafts, ReYoga, prAna, MIZU,…« NAZAJ
0
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Strinjam se Onemogoči piškotke
Untitled Document