Joga - krasen preplet telesne in duševne vadbe

28 OKT 2020


Intervju z Nino Gaspari, učiteljico joge

Nina Gaspari te s svojo strastjo in srčnostjo zagotovo ne bo pustila ravnodušne. Je strokovnjakinja za medije, podcasterka ter mentorica podjetnicam, ki se zaveda, da stresno okolje od nas zahteva, da se umirimo in poiščemo svoje ravnotežje. Kot učiteljica joge v poletnih mesecih razveseljuje prebivalce Ljubljane z brezplačnimi urami dinamične joge na prostem. Njene ure so polne dobre energije, smeha in zabave. Odkrij jogo skozi njene oči in verjemi mi, prijelo te bo, da jo začneš prakticirati.

Kaj zate pomeni zdrav način življenja?
Zame je zdrav način življenja tisti, ko si dovoliš delati stvari, ki te veselijo, navdihujejo in polnijo z energijo. Pa naj gre za vadbo, hrano, odnose ali delo. Izhajati iz sebe in si biti zvest je eno od ključnih stvari, ki me vodijo v življenju. Biti prijazen do sebe in drugih, si privoščiti razvajanje, hoditi po novih, neprehojenih poteh in biti hvaležen za vse, kar že imaš okoli sebe.

Zakaj si se odločila za jogo?
Z jogo sem se prvič srečala pri 18. letih in ni mi bila všeč. Če bi mi takrat kdo rekel, da bom dve desetletji kasneje jogo poučevala, bi se verjetno fino nasmejala. Z jogo sem se ponovno srečala pred šestimi leti, ko sem se soočala z depresijo in lahko rečem, da je takrat joga izbrala mene. Predstavljala mi je krasen način soočanja s čustvovanjem, dojemanjem sebe in sveta okoli mene. Najprej sem začela spremljati telesni vidik, kako je moje telo postajalo z redno vadbo prožnejše, nato sem začela opazovati tudi spremembe na duševni ravni - umirjenost, sproščenost in osredotočenost nase. Naslednji korak je bil, da opravim izpit za mednarodno učiteljico joge, ki mi je vzel dobrega pol leta intenzivnega učenja in vadbe.

Joga doma

Kakšne so koristi joge v primerjavi z drugimi športi?
Pri jogi gre za krasen preplet telese in duševne vadbe. Jogijska vadba je osredotočena na vadečega, ki se skozi osredotočenost na dihanje poglablja v telesne položaje in vase. Pri vsakem športu načeloma lahko prideš do takšne povezanosti, se mi pa zdi, vsaj pri meni je bilo tako, da sem to najbolj intenzivno občutila prav pri jogi.

Katero vrsto joge izbrati?
Obstaja neskočno število jog in vsak učitelj ima svoj stil vodenja. Vsi jogijski stili ali šole, pa naj gre za vročo bikram jogo ali pa ashtango, prihajajo iz tradicionalne hatha joge. Moj nasvet vsakemu je, da si vzame čas in preizkuši čim več stilov, praks, studiev in učiteljev, da najde tisto vadbo, ki mu najbolj ustreza v določenem obdobju. Ljudje smo različni in ne paše vsem enako. Tudi spreminjamo se skozi čas in s tem spremembam lahko prilagajamo tudi jogijske vadbe.

Kdaj je najbolje prakticirati jogo?
Za jogo ni trenutka, ki ne bi bil pravi. Nekaterim odgovarja zjutraj, ob sončnem vzhodu, drugi se bolje počutimo ob koncu delovnika, zvečer, ko se skozi vadbo zazibamo proti spanju. Fino je, da poslušamo sebe, svoje telo in razpoloženje.

Kaj svetuješ tistim, ki pravijo, da je joga preveč umirjena zanje?
Obstaja veliko jogijskih stilov. Veliko ljudi, ki se še niso srečali osebno z jogo, misli, da je joga vztrajanje v enem položaju. Pa ni nujno. Obstaja dinamična, vinyasa joga, ki jo imam najraje tudi jaz. Gre za precej kardio obliko jogijske vadbe. Potem je tukaj ashtanga joga, pa leteča, aerial joga, pri kateri veliko časa preživimo na trakovih v zraku. Skratka, stilov joge je veliko in fino je, če si dovolimo odkrivati ta svet in poiskati prav stil zase.

S katerimi izzivi se soočaš kot učiteljica joge?
Zadnji dve leti jogo poučujem samo poleti na brezplačnih joga večerih v centru Ljubljane, ki jih vodim že pet zaporednih poletij. Izziv je voditi veliko skupino (lani je na prvo uro prišlo prek 400 ljudi) raznolikih ljudi in se prepustiti toku, pustiti nadzor in uživati. Drug izziv, ki ga imam je, da skozi leto delam na svoji praksi. Zadnje leto imam s tem precej izzivov.

Joga na prostem

Katero je bilo najbolj zabavno vprašanje, ki so ti ga postavili o jogi?
Vedno me nasmejijo moški, ki so prepogosto prepričani, da joga ni prava izbira za njih in da je to "ženska" vadba. Vsakič, ko povem, da je bila joga do začetka 20. stoletja povsem v domeni moških, se iz tega razvije zanimiva debata. Dejansko nisem imela čudnih vprašanj. Veliko vprašanj se pojavi, vsakega kaj drugega zanima, ni pa nikoli bilo kaj takega, da ne bi znala odgovoriti.

Raje športaš v družbi ali sama?
Čeprav sem zelo družabna oseba, najraje športam sama.Večinoma zato, ker je joga moj trenutek zase in druga vadba je tista, ki jo navadno izvajam med delovnikom doma, ko si privoščim odmor. Med vadbo sem rada sama s svojimi mislimi in to so moji trenutki za samospoznavanje, interne dialoge in kovanje svežih idej.

Še več informacij o prednostih joge ti Nina podaja na njenem Instagram profilu @ninagaspari in podcastu Lovim ravnotežje.

Aerial joga« NAZAJ
0
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Strinjam se Onemogoči piškotke
Untitled Document