Velika planina – velik užitek

26 MAJ 2020


Visokogorska pašna planina. Očarljive poti. Krave. Zanimive cvetlice. Narava. Dih jemajoč razgled na Kamniško-Savinjske Alpe.


Za Veliko planino si nedvomno že slišal, tudi sama sem o njej že od otroštva slišala same lepe stvari. Kljub temu sem se nanjo prvič odpravila šele pred dvemi leti. Gre za visokogorsko planoto v Kamniško-Savinjskih Alpah SSV od Kamnika, ki se razprostira na površini 5,8 km² in povprečni višini okoli 1500 mnm z najvišjim vrhom Gradišče, ki doseže višino 1666 mnm. Obsega Veliko, Malo in Gojško planino ter Dovjo in Veliko gričo.

Ker nisem vajena hribov, sem se nanjo odpravila z nihalko, ki potnike na planino pripelje v le 5 minutah, sprejme pa 32 potnikov. Ob prihodu se mi je odprl čudovit, nepoznan svet, pripravljen, da ga začnem raziskovati. Sprehod po neštetih poteh me ni pustil ravnodušne. Za vsakogar se najde primerna pot, tako za družine, rekreativce kot tudi za bolj zahtevne pohodnike, ki jim planina ponuja izhodišče za višje ležeče vršace v Kamniških Alpah. Predloge številnih poti lahko najdeš tukaj. Če si zelo športno aktiven, se lahko na planino odpraviš kar peš po označenih planinskih pešpoteh, kar ti bo vzelo 3h. Izhodišča predstavljajo kraji Stahovica, Kamniška Bistrica-Kraljev Hrib ter Krivčevo, ki leži ob lokalni cesti Stahovica-Črnivec. Ob raziskovanju lepot planine v juniju boš morda celo naletel na vijoličasto cvetico imenovano Kamniška murka, ki je edina od murk, ki je uvrščena v Rdeči seznam ogroženih rastlin kot redka vrsta.

Kamniške Alpe

Največja znamenitost Velike planine pa so pastirska naselja s preko sto pastirskimi stanovi posebne oblike. Poseben občutek je, ko prvič zagledaš to čudovito pastirsko naselje. Ko hodiš po pešpoteh, kjer ti krave zastirajo pot. Počutiš se sproščeno in pomirjeno. Naselje je še posebej živahno v poletnih mesecih, ko so koče polne pastirjev, ki obiskovalce vabijo tudi na pokušino domačih dobrot.

Ko boš prijetno utrujen od raziskovanja planine, se lahko ustaviš tudi v planinskih kočah in domovih, ki ponujajo tradicionalno kulinariko, kot so domači sirovi štruklji, pečenica s kislim zeljem, kislo mleko in žganci, na voljo pa so vam tudi številne jedi na žlico, ki so značilne za planinski svet. Če boš imel srečo, boš lahko poizkusil tudi njihov tradicionalni sir trniči. Gre za vrsto trdega sira značilne hruškaste oblike, ki je izdelan iz skute, smetane in soli ter okrašen s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicam, t. i. pisavami.

Velika planina

V zadnjem obdobju pa je zelo popularno tudi gorsko kolesarjenje. Izbiraš lahko med različno dolgimi in zahtevnimi programi, ki se počasi spuščajo ter po večini vodijo nazaj v dolino Kamniške Bistrice, v povprečju so dolge 25 km.

Za popestritev dogajanja v poletnih mesecih poskrbijo številne prireditve, ki so vsebinsko raznoliko obarvane in tako namenjene obiskovalcem vseh starosti ter različnih okusov. Na planini obstaja tudi turistično naselje, kjer lahko nekatere koče tudi najamete in doživite noč na planini. Gre za izkušnjo, ki jo priporočam vsakomur. Preživeti noč tam je pravljica, razgled na dolino je prečudovit, prav tako pogled v nebo, ki ga prekrivajo zvezde - čista romantika.

Še nisi prepričan? Po tem videu boš spremenil mišljenje!

Za ogled video vsebine se morate strinjati s piškoti.
« NAZAJ
0
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Strinjam se Onemogoči piškotke
Untitled Document